Z polskich producentów masło klarowane ma Mlekovita, najtaniej chyba w Biedronce, z tego co kiedyś porównywałam. http://alma24.pl/pr_images/5900512300054.jpg Plus oczywiście w necie do dostania różne obce ghi, ghee, tyle, że drożej.
Teeija oliwę z oliwek stosuj na zimno - do surówek. Do obróbki termicznej smalec, olej kokosowy, masło klarowane. Jakbyś piekła gęś czy kaczkę, to zlej sobie cały tłuszcz, który się wytopi i używaj potem do pieczenia i smażenia.
Ojej, kiedyś kupiłam takie śledziowe tuszki i właśnie buch na masło klarowane. Smak miały bombowy, ale było dużo zabawy z wyciąganiem tych szkielecików (bo nie dało się ich zjeść jak szprotek)%-) A i śmierdziało potem po całym domu... śledziem;-)
podmienię tego lisnera na wędzoną nototenię lub śledzika. Z wypiekami bułek jak w loterii - raz super,raz psakudne bo za twarde, za słone lub niesłone.... no, ale uczę się i nie mówię nie...Czasami koleżanka przynosi mi chleb gryczany własny. Masło klarowane miałam, omijałam je bo coś mi nie pasowało i jakoś wylądowało w końcu w koszu.
Nie, zadnych nabialow, on dziala insulinogennie i jest watpliwej jakosci. Lepiej isc w dietoterapie i uwrazliwiac komorki na insuline (norma funkcjonalna na czczo jest tak naprawde do 10). Wiec podbijaj tluszcze i zawsze bwt w posilku. W pewnych przypadkach dieta bardzo nisko weglowa pomaga. Zbyt wiele bialka tez nie nalezy ladowac bo organizm z [...]
[...] bo wydaje mi się mało, na pewno tłuszcze do podbicia, wywalić galaretkowe rzeczy (sam możesz zrobić z herbaty i żelatyny ) wafle - ogranicz, nie bazuj na tym, masło orzechowe wywalić to sam cukie i olej palmowy (zblendować orzechy można samemu - nerkowce migadły od wyboru do koloru) za dużo bialka w prochu za mało konkretnego [...]
[...] powiedzą na ile wejść. Śmietanę możesz śmiało 18%, a sopocką fajnie jak zamienisz np. na pieczony schab czy inne mięso domowej roboty. Olej rzepakowy wymień na smalec/masło klarowane/olej kokosowy, a do sałatek oliwę z oliwek. Kurczak jak zagrodowy to git, a jak nie i zamierzasz często jeść drób, to łap za indyka. Czekamy na foty i [...]
[...] od strony skórki, przewrócić i smażyć około minutę,następnie zdjąć patelnię z ognia i odstawić aby ryba powoli ''doszła'' w srodku. Zblendować 3/4 porcji groszku. Rozgrzać masło klarowane w mały garnuszku i wrzucić groszek - puree i pozostałą częsć. Doprawić solą, pieprzem, dodać drobno posiekaną miętę i smażyć na wolnym ogniu przez 4-5 minut. [...]
[...] powinien już być gotowy do spożycia. Jajka zmieszać z ryżem, mozzarellą, groszkiem, mąką ziemniaczaną a następnie doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wykładać łyżką placuszki. Masa nie będzie nadawała się do lepienia placków ręcznie ale placki na patelni dobrze się zetną i nie będą się rozpadać przy [...]
czwartek interwal 2km bieg 5 rund 3* wbieg po schodach/3 *zbieg 1 min przerwy 700m trucht/marsz micha 1.piers kaczki, cukinia, jarmuz, olej kokosowy, maslo klarowane 2.kuloodporna kawa, kabanos drobiowy 3.omlet z maki kasztanowej, kokosowej i tapioki, banan, borowki, kakao, platki kokosowe 4.gulasz z dzika 5.krem z dyni a o to schody [...]
http://lh6.googleusercontent.com/-WMpnHpbo0Iw/Up2ZDGQQwaI/AAAAAAAAOX4/LDx-UCOw3QY/s800/Warszawa-20131129-00319.jpg 180 g Jaja kurze całe 10 g Masło klarowane 100 g maliny mrożone 20 g Białko 40 g Serek Mascarpone
1.Do tego aby polac blaszke nim dac na blaszke mięso i wstawic do piekarnika. 2. Chodzi mi o chleb orkiszowy pszenno żytni (tak na nim pisze ;]) 1. Ujdzie. Chociaż lepsze byłoby masło klarowane. 2. Ok, ale zapytałeś, czy jest lepszy od razowego...problem w tym, że razowy może być pszenny, a może być żytni.
Masło klarowane jest przeznaczone do smażenia w wyniku lepszej stabilności. Zwykłe masło bardzo szybko się spala, co powoduje wydzielanie toksycznej akroleiny.